In 6 stappen succesvol worden in je nieuwe baan!

In deze tijd van verhoogde arbeidsmobiliteit is het logisch om te denken aan overstappen naar een andere baan of carrière. De volgende zes stappen helpen je om snel succes te boeken in je nieuwe werkomgeving.

1. Waarom hebben ze jou in dienst genomen?
Vraag na het zetten van je handtekening altijd waarom het bedrijf voor jou gekozen heeft. Elke goede verkoper leert dat hij/zij na het krijgen van de opdracht dient te vragen waarom de keuze op zijn/haar product of dienst gevallen is. Het antwoord is de sleutel tot jouw succes en daar word je op beoordeeld. Handel overeenkomstig het gekregen antwoord.

2. Wees proactief: maak snel een afspraak met de ceo
Je zult verrast zijn hoe graag jouw nieuwe ceo je zal ontvangen. Bereid een korte pitch voor waarin je jezelf voorstelt. Hoe korter hoe beter. Stel liever goede vragen die de hoogste manager triggeren. Simpele vragen als: ‘Wat is de belangrijkste doelstelling in uw strategie?’ ‘Wat is het lastigste managementprobleem waar u mee te maken hebt?’ ‘Wat is het belangrijkste advies dat u mij zou meegeven?’ ‘Hoe kan ik het best bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen?’ ‘Hoe ziet u de branche over twee jaar?’ ‘Waar bent u het meest trots op?’ ‘Wie zou u als mijn mentor aanraden?’

Maak er een interview van en maak vooral notities. Proef je passie? Zit daar een echte ondernemer met een visie en pretlichtjes in de ogen, of een ervaren bestuurder/beheerder die praat over kengetallen en veel managementjargon gebruikt?
Vraag of er een boek of een auteur is die hem/haar inspireert. Een goede ceo leest veel en laat zich graag inspireren. Op deze manier krijg je meteen waardevolle insider-informatie.

Mensen genieten oprecht van aandacht. Als je het niet gelooft, lees dan de klassieker van Dale Carnegie: Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt.

3. Geef zelf vorm aan jouw proeftijd
Kom zelf met een aantal voorstellen om je proeftijd zo waardevol mogelijk te maken. Stel voor dat je met een paar mensen een dagje meeloopt. Denk daarbij vooral aan de interne klant(en) van jouw dienst/afdeling. Belangrijk is dat je met de mensen van de werkvloer spreekt. Rijd eens mee met een collega van de expeditie en geef je ogen eens goed de kost als je bij de klant binnen bent. Zelf vind ik dat elke accountmanager bij een bedrijf met een expeditie dit echt regelmatig moet doen. Je krijgt gratis en voor niets veel waardevolle informatie.

In deze tijd van verhoogde arbeidsmobiliteit is het logisch om te denken aan overstappen naar een andere baan of carrière. De volgende zes stappen helpen je om snel succes te boeken in je nieuwe werkomgeving.

4. Begin een dagboek
Je krijgt in je proeftijd ontzettend veel nieuwe informatie. Vaak kun je niet meteen inschatten hoe waardevol die informatie is, maar je schrijfsels komen later echt goed van pas. Een aantal zaken die je kunt vastleggen: wat zijn de vijf ongeschreven regels binnen het bedrijf / de afdeling? Over welke zaken verbaas jij je nogal? Welke zaken komen jou onlogisch voor? Welke fricties of tegenstellingen zijn er binnen het bedrijf? Zijn er organisatievormen als projectmanagement, scrum of kanban? Wat zou jij veranderen als jij de baas was?

Praat vooral met secretaresses en managementassistenten.

5. Neem een taart mee naar de afdeling
Zorg voor een leuke binnenkomer en zeg in een kort toespraakje dat je het leuk vindt om met deze mensen te mogen werken. Zeg dat je altijd openstaat voor feedback en vertel iets over je hobby of passie. Dat biedt leuke aanknopingspunten voor je nieuwe collega’s om een praatje te maken.

Merk je dat er bepaalde rituelen zijn op de afdeling zoals het samen lunchen op een bepaald tijdstip of het voor elkaar koffie halen? Doe dan vooral mee en pas je werk aan deze rituelen aan. Let goed op het soort gesprekken dat gevoerd wordt. Wat zijn de terugkerende onderwerpen? Waarover wordt er geklaagd? Hoe is de stemming? Welke patronen zie je?

6. Plan je eigen functioneringsgesprek
Vooral bij bedrijven waar de agenda’s overvol zitten, kan een goed functioneringsgesprek er al snel bij inschieten. Neem daarom zelf het initiatief en plan na de eerste week samen met je leidinggevende een functioneringsgesprek. Let op: een functioneringsgesprek is geen beoordelingsgesprek maar een gesprek op basis van gelijkwaardigheid waarbij gekeken wordt naar het verbeteren en optimaliseren van jouw functioneren. Het is dus een gesprek in jouw voordeel, want ook hier krijg je weer interessante informatie. Plan het gesprek bij voorkeur buiten het bedrijf. Nodig je leidinggevende uit voor een lunch of een kop koffie. Goede functioneringsgesprekken vinden plaats buiten het bedrijf, want daar kun je ongestoord en vrijuit praten. De kans is groot dat jij de eerste nieuwe collega bent die zo’n initiatief neemt. En daar onderscheid je jezelf dan toch maar mooi weer mee.

Succes!